Asset Publisher


Reforestacions al bosc de Bellver


January 16, 2019

Amb l'objectiu de reforçar les zones degradades del bosc de Bellver, el Servei de Parcs i Jardins de l'Àrea d'Infraestructures i Accessibilitat de l'Ajuntament de Palma amb col.laboració amb el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, ha coordinat des del mes d'octubre diverses jornades de reforestació emmarcades dins el programa plurianual de reforestacions, que va duent a terme des de fa anys amb la brigada municipal i la contracta de manteniment del bosc.

L'objectiu de les plantacions és mantenir la massa forestal i evitar l'erosió del terreny. Les zones escollides per reforestar són aquelles que presenten major degradació i aquelles en que s'actuà amb el contracte d'emergència (maig- juny 2018) per eliminar el risc d'incendi i de propagació de plaga, causat per l'increment de pins afectats i morts atacats per perforadors i altres causes.

La brigada municipal del Servei de Parcs i Jardins i els treballadors de la contracta que duu el manteniment del bosc han dut a terme ja diverses jornades de reforestació en les que s'han plantat aproximadament unes 300 plantes de diverses espècies forestals, arbustives i arbòries, entre les quals destaquen el Pinus halepensis (pi blanc), la Olea europaea var. Silvestris (ullastre), l'Arbutus unedo (arboçera) i el Quercus ilex (alzina).

El Servei farà un seguiment al llarg de l'any per tal de garantir, en la mesura possible, el correcte establiment de les plantes. Aquest hivern és favorable a l'arrelament de les poblacions.

El regidor d'Infraestructures i Accessibilitat de l'Ajuntament de Palma, Rodrigo A. Romero, afirma que "volem una Palma més verda i es per això que hem realitzat millores considerables en les zones verdes més importants de la ciutat com el Bosc de Bellver i Es Carnatge".

Altres entitats que han participat amb el programa de reforestacions d'aquest any són Xarxa Forestal (IBANAT) i el voluntariat Pop in the City. Xarxa Forestal col.labora amb instituts i col.legis amb l'objectiu de conscienciar als joves i ser respectuosos amb el medi ambient. Pop in the City és una iniciativa de mobilització ciutadana coordinada pel Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que plantà 200 pins el 6 d'octubre.

En el marc de conservació, sobre aquest mateix àmbit, el Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, ha dut a terme una jornada de retirada d'una planta invasora anomenada Asparagus asparagoides, coneguda com a esparreguera africana. Es tracta d'una espècie exòtica, una perillosa planta invasora nativa de Sud-àfrica utilitzada ocasionalment en jardineria i que amenacen la flora autòctona de la zona. Els treballs de retirada s'han realitzat de manera manual, eliminant les tiges que cobreixen una part dels matolls i els bulbs subterranis localitzats, a partir dels quals la planta por rebrotar i multiplicar-se.

Els treballs iniciats de forma col.laborativa estan previstos que tinguin continuïtat a efectes d'aprofitar tots els recursos disponibles en la millora del bosc.

De la mateixa forma, es té previst actuar sobre altres espais d'especial interès del municipi com Es Carnatge.

Multimedia gallery

Date last modified: March 13, 2023