19 de setembre de 2017
Palma, 19 de setembre de 2017.- Avui matí la regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal i el coordinador de l'àrea, Josep Maria Rigo, han presentat al Mercat Ecològic de Palma, a la plaça dels Patins, el programa d'activitats de tardor, juntament amb Aina Socias, de l'Associació de Varietats Locals, Iñaki Illan, d'Escull Solidari, i Nofre Fullana de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca, també present a l'acte de presentació.
A partir del proper dissabte dia 23 de setembre, i fins al 16 de desembre, es realitzaran 12 activitats, els dissabtes matí entre les 11 i les 13 h. Les activitats es realitzen amb la finalitat de promoure l'agricultura i l'alimentació ecològica a Palma, una de les principals línies d'acció de l'Àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal.
Així mateix, aquestes activitats tenen com a objectiu dinamitzar el Mercat Ecològic de Palma, perquè sigui alguna cosa més que un punt de venda i esdevingui un nucli de dinamització de la producció i el consum ecològic. Cal recordar que aquest és el mercat ecològic més important a una capital espanyola i que després de 7 anys està plenament consolidat (va néixer el setembre de 2010),compta amb una clientela estable i creixent i amb uns 16 punt de venda de fruita i verdura, farina, llegums, formatge, pa i pastisseria. El mercat té lloc a la plaça dels Patins cada dimarts i dissabte matí.
Es faran activitats adreçades a persones interessades en aquest tema i també al públic en general i familiar. Hi haurà tallers de cuina, d'hort ecològic, de planter i llavors, de conserves,de compostatge domèstic, de cuina per a infants i fins i tot tallers de cosmètica natural o contacontes.
Aquestes són les activitats que es realitzaran al llarg d'aquest trimestre:
Dissabte 23 de setembre, Extracció de llavor: breu descripció de la importància de les varietats locals per a l'agricultura i l'alimentació i del cicle que tenen les plantes des de la llavor fins al fruit. Per a exemplificar-ho es farà un taller d'extracció de tomàtiga. Aquest consisteix a extreure llavors d'una tomàtiga de ramellet i després posar-la a fermentar, netejar-la i assecar-la. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació de Varietats locals.
Dissabte 30 de setembre, Taller de galetes d'oli: s'elaboraran unes galetes d'oli amb productes ecològics del mateix mercat ecològic amb els quals es farà la pasta per a les galetes i se'ls donarà forma amb l'objectiu que, una vegada a casa, es puguin enfornar i menjar.Aquesta activitat la durà a terme l'Associació Escull Solidari.
Dissabte 7 d'octubre, L'hort ecològic al teu balcó: com es pot fer un hort al balcó de ca nostra amb cossiols, taules d'hort, capses de fusta, etc., seguida d'una pràctica on se sembraran verdures de temporada i s'explicaran les necessitats d'aigua, llum i fertilitat de cada una d'aquestes verdures. A càrrec de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.
Dissabte 14 d'octubre, Elaboració de cosmètica natural: nocions de cosmètica natural, explicant com s'elaboren els diferents tipus de productes, les seves propietats i com podem aconseguir els ingredients apostant sempre per un producte de proximitat o de comerç just. S'explicaran les bases per a elaborar cosmètica natural i es donaran diverses receptes. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.
Dissabte 21 d'octubre, Petits guerrillers de jardí: feim bombes de llavors!Aquest taller es presenta com una manera alternativa de fer dispersió de llavors. L'objectiu és donar una idea als infants de quina manera poden ajudar a conservar les àrees verdes, a més de conèixer una manera innovadora i divertida de germinar i distribuir llavors. Activitat de l'Associació Escull Solidari.
Dissabte 28 d'octubre, Cuina creativa de temporada: demostració de diferents receptes fàcils i ràpides amb ingredients de varietats locals i de temporada, explicant les seves propietats nutricionals per a poder-los incorporar a la nostra dieta quotidiana. Els assistents faran degustacions de les receptes elaborades. A càrrec de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.
Dissabte 4 de novembre, Què feim amb els excedents de temporada? Elaboració de conserves vegetals: com facilitar la conservació de fruites i verdures de temporada. Primer repassant els diferents tipus de conservació dels aliments. Després es donaran instruccions per a poder fer aquesta conservació amb els productes de temporada del Mercat Ecològic. Activitat de l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.
Dissabte 11 de novembre, Compostatge casolà: explicació sobre què és i com es pot fer, de manera senzilla, un bon compostatge casolà per a donar nutrients als nostres cultius. Es durà a terme una pràctica amb un compostador casolà i es mostraran les diferents tècniques, emprant les restes que es poden trobar al mateix Mercat. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació de Productors d'Agricultura Ecològica de Mallorca.
Dissabte 18 de novembre, Contacontes: El Jardí Curiós: activitat enfocada perquè els més petits prenguin consciència de la importància de l'agricultura ecològica, en format de contacontes. A més, els infants, amb l'ajuda del monitor o monitora, desenvoluparan el seu projecte de jardí "ideal", on cadascú crearà un disseny de com seria el seu jardí perfecte, tot coneixent la flora autòctona. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació Escull Solidari.
Dissabte 25 de novembre, Amb el menjar SÍ es juga! (taller de pintura amb vegetals): En aquest taller dirigit als infants es crearan tota una sèrie de pintures fent servir aliments que es poden trobar al Mercat Ecològic de Palma, extraient els pigments i mesclant-los amb diferents bases. Després es farà una pintura al natural del mercat perquè cadascú se la pugui emportar a casa. Aquesta activitat serà duita a terme per l'Associació Escull Solidari.
Dissabte 9 de desembre, La nostra empremta al Món: Mitjançant proves i jocs, es farà prendre consciència als participats de les activitats que, sense adonar-nos-en, deixen una clara empremta al planeta. Propostes que podem fer nosaltres per a reduir-la, com per exemple: la importància del producte de proximitat, el consum de productes ecològics, la reducció dels materials de rebuig, etc. A càrrec de l'Associació Escull Solidari.
Dissabte 16 de Desembre, Elaboració de planter: taller sobre la importància de les varietats locals per a l'agricultura i l'alimentació. Es dona especial importància a la llavor com a recurs per a l'agricultura i com a font d'energia i vida. Per a exemplificar-ho es farà un taller on s'elaborarà un planter de diverses varietats hortícoles per a poder configurar un hort posteriorment. Aquesta activitat la durà a terme l'Associació de Varietats Locals.
Data darrera modificació: 19 de setembre de 2017