Notícies Palma

Ple en directe Canal YouTube Twitter Ajuntament Facebook Ajuntament

Cultura presenta el Programa de cultura Jueva

6 de setembre de 2019

Noguera: "És unprograma important per la memòria històrica de la nostra ciutat, especialmentper explicar l'identitat xueta, assetjada i discriminada durant segles"

El programa augmentales seves activitats i es durà a terme durant tot el mes de setembre i octubre

Palma, 6 de setembre de 2019.-  El tinent de batle de Cultura i BenestarSocial, Antoni Noguera, ha presentat el Programade Cultura Jueva, acompanyat de representants de les entitats col·laboradoresen l'organització: Arca, Llegat Jueu, Memòria del carrer, Comunitat Jueva,Associació Limud i l'Institut de Relacions Culturals Balears ¿ Israel.

Antoni Noguera ha explicat que "enguanyel programa passa de ser de una setmana a fer-se durant tot el mes de setembrei amb activitats a l'octubre, és un cicle de present i de futur consolidat" iha destacat que "és un programa important per la memòria històrica de la nostraciutat, especialment per explicar l'identitat xueta, assetjada i discriminadadurant segles". 

El cicle consta de diferentsactivitats per donar a conèixer la història de la comunitat jueva a la ciutatde Palma, durant el mes de setembre i octubre. Hi haurà dos cicles de cinema,dues conferències, rutes pel Call Jueu de Palma, Jornada de Portes a la Sinagoga de Palma i unaexposició permanent.

Pel que fa als cicles de cinema,el primer cicle és titula El món jueu iel cinema, i es projectaran les pel·lícules Un método peligroso i Elúltimo metro, els dies 11 i 18 de setembre respectivament a les 20h alCatalina Valls.

El segon cicle és el Ciclede projeccions de l'Institut deRelacions Culturals Balears ¿ Israel, i es projectaran la pel·lícula Sefarad, el documental La experiencia judía, de Basavilbaso a NuevaÁmsterdam i Simon et Théodore,els dies 9, 16 i 23 d'octubre respectivament a les 20h al Catalina Valls.

Respecte a les conferències, elpròxim 24 de setembre a les 19 hores la Biblioteca de Cort acollirà la conferència La contemporaneïtat xueta a càrrec deLaura Miró, David Ginard i Margalida Bernat. El 30 de setembre a la mateixahora i també a la Biblioteca de Cort, tendrà lloc la conferència Genètica i història dels criptojueus deSefarad, a càrrec de la Dra- InésNogueiro de la Universitatde Porto.

Les Rutes pel Call Jueu dePalma, començaran al Centre Maimó Ben Faraig i tendran una durada de dueshores. El dia 21 de setembre es realitzarà una visita a les 10h en català i unaaltra a les 17h en castellà, el dia 22 de setembre es realitzarà una ruta  a les 10h en castellà i una altra a les 17hen català i finalment el 28 de setembre es realitzaran dues rutes en anglès ales 10 i les 17 hores. Per a les visites guiades s'ha de reservar plaça alstelèfons 616649319 o al 626694058.

D'altra banda, el Centre Maimóben Faraig d'Interpretació dels Calls Jueus de Palma acollirà l'exposiciópermanent "Els Calls jueus de Palma, de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30h. I els dies 1i 22 de setembre a les 12h hi haurà Jornada de portes obertes a la Sinagoga de Palma.

Finalment el 29 de setembre apartir de les 12h al Casal Balaguer tindrà lloc la celebració de l'Any NouJueu. A les 12h hi haurà concert de la Coral d'Alaró, a les 12.45h tendrà lloc la ponènciagastronòmica Menjar de resistència,per part del forner Tomeu Arbona, i per cloure la celebració hi haurà concertde Banda Polonski, Música Klezmer, tradicional dels jueus asquenazites de l'estd'Europa.Per assistir a la ponènciagastronòmica cal reservar als telèfons telèfons 616649319 o al 626694058.

Data darrera modificació: 6 de setembre de 2019

Agenda