Notícies Palma

Ple en directe Canal YouTube Twitter Ajuntament Facebook Ajuntament

Un estudi científic demostra com s'ha aconseguit controlar la plaga del morrut vermell a les palmeres de Palma

9 de març de 2020

La infestació a espais públics ha disminuït de forma dràstica gràcies a una estratègia que ha consistit a treballar a les palmeres privades i a les públiques de forma simultània

La probabilitat d'infestació de les palmeres canàries públiques s'ha reduït d'un 20% el 2014 a un 3% actualment

L'Ajuntament, en col·laboració amb científics de l'IMEDEA (UIB-CSIC), demostra la importància de tractar de forma simultània les palmeres de l'àmbit públic i privat

Palma, 9 de març de 2020.- La plaga del morrut vermell (Rhynchophorus ferrugineus), espècie invasora, s'ha reduït a Palma. Aquesta és una de les principals conclusions a les quals ha arribat un estudi en el qual ha participat l'IMEDEA (UIB-CSIC) i que analitza les mesures implementades per l'Ajuntament de Palma per a controlar aquesta plaga.

Els resultats, publicats a la revista científica Biological Invasions, mostren que la probabilitat d'infestació de les palmeres canàries públiques s'ha reduït d'un 20% anual entre 2011-2014 a un 3% els darrers anys.

El morrut vermell arribà a Mallorca l'any 2007 i pocs anys després la necessitat de controlar-lo s'havia fet evident. Des de l'any 2011, el Servei de Parcs i Jardins de l'Ajuntament està realitzant diferents mesures per a controlar la plaga. Així, s'ha establert un pla de control integral basat en el seguiment, tractament amb insecticides i/o sanejaments mecànics parcials de palmeres públiques (un 15% del total) i el desenvolupament d'un cens georeferenciat de palmeres privades acompanyat d'un seguiment periòdic, unit a campanyes de conscienciació adreçades als propietaris de palmeres privades.

Al seu moment s'observà que la relació de palmeres privades enfront de les públiques al municipi era de 5 a una, i s'entengué així que la clau de l'estratègia era treballar en ambdós sentits (públic i privat) de forma paral·lela. Des de llavors, les morts de palmeres per morrut vermell han disminuït de forma dràstica.

Una de les novetats en aquest sentit ha estat emprar models epidemiològics que han permès avaluar l'efecte de la distribució espacial i el tractament de palmeres públiques i privades en la probabilitat d'infestació. "El seguiment anual exhaustiu i presa de dades de cada palmera pública ha permès comptar amb dades detallades i de qualitat per a poder avaluar com influeix l'entorn en la probabilitat d'infecció", explica la investigadora de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), Ana Sanz Aguilar.

Els resultats destaquen la importància de les accions de prevenció aplicades a les palmeres públiques: múltiples revisions anuals, tractaments insecticides, podes i destrucció del material infectat.

El control de palmeres públiques ha ocasionat la reducció considerable de les probabilitats d'infestació de palmeres, especialment en aquelles zones amb major nombre de palmeres tractades veïnades. "Es tractaria d'un efecte vacuna, on les palmeres rodejades per altres palmeres tractades estan més protegides enfront del morrut vermell i viceversa", afegeix l'investigador de l'IMEDEA Giacomo Travechia.

L'estudi evidencia que les campanyes de conscienciació estan produint efecte i avui en dia les palmeres estan més protegides, ja que tant la gestió pública com la privada són necessàries per al control d'aquesta plaga. "Els resultats són esperançadors per al control d'aquesta plaga; no obstant, remarquen la necessitat de continuar fent feina, en col·laboració amb la ciutadania i no abaixar la guàrdia", conclou la responsable de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Palma, Imma Gascón.

L'estudi posa en relleu la importància d'impulsar i promoure el treball col·laboratiu entre les administracions públiques i els centres d'investigació.

Data darrera modificació: 9 de març de 2020

Agenda