Notícies Palma

Segueix el Ple en directe Canal YouTube Twitter Ajuntament Facebook Ajuntament

Palma és escollida entre 40 ciutats europees per a desenvolupar el projecte BioDiverCities

29 de setembre de 2020

La Comissió Europea ha seleccionat el Pla general com a projecte pilot per a implantar l'Estratègia europea de biodiversitat en els plans urbanístics de les ciutats

Europa també ha valorat el treball de participació ciutadana impulsat per l'Àrea de Model de Ciutat per a incorporar els instituts Joan Alcover i Ramon Llull en la recerca de solucions per a un ús compartit del disseny i execució del Bosc Urbà del Canòdrom i Velòdrom.

Neus Truyol: "el suport europeu a un model de ciutat que aposta per concebre la ciutat com un ecosistema, autosuficient i resilient davant l'emergència climàtica, ens referma a continuar el camí de feina engegat.

"La CE ens reconeix com a pioners i innovadors en la implantació de l'Estratègia de biodiversitat en la planificació urbana amb l'objectiu comú de lluitar contra els efectes del canvi climàtic i l'illa de calor i assenyala el Pla general coma l'eina eficaç per a aconseguir-ho"

Palma, 29 de setembre de 2020.- Palma ha estat escollida entre 50 ciutats europees per a treballar en el projecte europeu anomenat BioDiverCities, impulsat pel Centre de Recerca de la Comissió Europea, com a prova pilot per a provar com s'ha d'implementar l'Estratègia europea de biodiversitat 2030 en els plans urbanístics de les ciutats, fent especial incidència en l'acceptació social, mitjançant la participació ciutadana. Precisament, un dels eixos del Pla general recentment presentat consisteix a "Obrir Palma a la mar i a la natura", és a dir, prendre mesures d'adaptació al canvi climàtic per a concebre la ciutat com un ecosistema: des de la serra de Tramuntana fins a la praderia de posidònia, passant per torrents i espais naturals.

"Volem fer de Palma una ciutat autosuficient i resilient enfront de l'emergència climàtica. Per això el Pla general dona resposta a aquesta problemàtica amb mesures innovadores, ambicioses, pensant en l'ara i en el demà", ha dit la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. "Aquests objectius estan alineats amb l'agenda sostenible internacional, per això Europa reconeix aquesta tasca i objectius compartits, ja que la Comissió Europea ha seleccionat el Pla general com a projecte pilot per a implantar l'Estratègia europea de biodiversitat en els projectes i plans urbanístics de les ciutats".

En aquest sentit, la candidatura de l'Ajuntament aportava dos punts forts:

  • L'oportunitat d'estar redactant el nou Pla general. Entre el 2015-2019 es va traçar l'estratègia i es va iniciar el diàleg social amb les taules de participació de Model de Ciutat. Ara, als anys 2019-2023 pren forma i es materialitza en la redacció del nou Pla.
  • Les experiències prèvies amb el disseny i la participació dels instituts en el projecte del Canòdrom i el Velòdrom dins la Falca Verda, com a primera passa per a fer un model de ciutat en diàleg amb una ciutadania proactiva.

Què suposa participar en el projecte BioDiverCities?

Tot i que 40 ciutats s'interessaren pel projecte, només se n'escolliren 10. "La importància d'aquest projecte europeu és l'aportació i l'acompanyament d'un expert en els processos i sobretot formar part d'una xarxa internacional de ciutats que comparteixen objectius, metodologia i accions en la mateixa direcció i, per tant, és molt important el suport dels millors especialistes europeus i el contacte amb 10 ciutats més que estan duent processos similars", ha apuntat Truyol.

En concret, les ciutats escollides són Leiden (Països Baixos, 122.000 hab.), Palma (Espanya, 409.000 hab.), Valongo (àrea metropolitana de Porto, Portugal, 94.000 hab.), Stavanger (Noruega, 131.000 hab.), Vilnius (capital de Lituània, 544.000 hab.), Sofia (capital de Bulgària, 1.243.000 hab.), Maribor (Eslovènia, 94.000 hab.), Novi Sad (Sèrbia, 289.000 hab.), Palerm (capital de Sicília, Itàlia, 673.000 hab.) i Regalbuto (Sicília, Itàlia, 7.233 hab.). També Oslo (capital de Noruega, 681.000 hab.), Varese (Llombardia, Itàlia, 81.000 hab.) i Lisboa (capital de Portugal, 505.000 hab.) són ciutats observadores del projecte, que hi participaran sense tenir l'ajuda de l'expert, per tant amb recursos propis.

Aquest és l'enllaç al mapa de les ciutats: https://oppla.eu/these-biodivercities-will-jointly-work-citizens-improve-urban-nature

El projecte permet que es presentin experiències d'altres ciutats europees que han implementat solucions basades en la natura i en els serveis ecosistèmics en el desenvolupament de les seves àrees verdes, per tal de reduir els efectes de l'illa de calor i adaptar-se als efectes del canvi climàtic des del planejament urbanístic. En aquest sentit, Lisboa ha compartit la seva estratègia per a la biodiversitat urbana, posant en relleu com la millora de la infraestructura verda (connectant els espais verds urbans) i la infraestructura blava (tancar el cicle de l'aigua, regenerar els torrents i renaturalitzar la costa), contribueixen a la millora de la salut i la qualitat de vida dels habitants. Això es concreta en la creació de mapes interactius per a visualitzar quins parcs i jardins són els més utilitzats i a quines hores del dia, i quins desplaçaments fa la ciutadania per a arribar-hi. Els parcs on la ciutadania ha de fer un desplaçament més llarg per a arribar-hi es consideren que ofereixen més qualitat.

En què consisteix el projecte?

L'objectiu és que aquest acompanyament especialitzat per a construir l'engranatge necessari entre Administració i la resta d'actors (centres educatius, associacions, veïns) permeti conformar espais rics en biodiversitat amb funcions socials i ecosistèmiques, alhora que permeti millorar les estratègies de participació i col·laboració per a explicar la ciutat sostenible del futur als ciutadans i cocrear-la amb ells, amb l'objectiu de generar el necessari canvi d'hàbits que permeti transitar de la dependència fòssil a maneres de viure més sostenibles.

El projecte consisteix a finançar amb 20 mil euros durant dos anys el suport tècnic d'un expert per al disseny i implementació de les estratègies de biodiversitat i les tècniques de participació en la planificació urbana. A més, cal destacar l'aprenentatge col·lectiu i la construcció de capacitats, el que es coneix en anglès com "Learning by doing", aprenem fent.

"La feina de col·laboració internacional permet tenir un aliat crític durant tot el procés", ha remarcat Truyol. En paral·lel, l'equip tècnic també participa en seminaris de formació en temes innovadors de participació ciutadana així com en el disseny de les accions concretes. Des del moment en què arrenqui el projecte es farà una tutoria mensual a cada ciutat per a fer-ne el seguiment, a més de mantenir converses amb la resta de ciutats.

De cara al futur, participar en Biodiversities possibilita tenir més punts en futures convocatòries de finançament per a projectes alineats amb l'estratègia de biodiversitat.

Pla de feina

La Junta de Govern ja ha donat el vistiplau a l'autorització de la participació de l'Ajuntament en aquesta convocatòria de subvenció. "Iniciarem ara espais de coordinació amb altres departaments municipals implicats com són Educació, Participació Ciutadana, Infraestructures i Medi Ambient. Aquesta, precisament, serà una de les primeres accions que es portaran a terme en el pla de feina."

Dins el projecte s'organitzaran 3 activitats que es definiran dins el darrer trimestre d'enguany i es realitzaran el primer quadrimestre de 2021. Aquestes activitats han de ser de participació en temes de biodiversitat. Està previst que formin part, tant dels treballs de revisió del Pla general (actualment en execució), com que tenguin relació amb la falca verda de la Riera i el futur projecte de Velòdrom, com d'altres que es puguin acordar en la col·laboració entre les àrees implicades.

Data darrera modificació: 30 de setembre de 2020

Agenda