Notícies Palma

Canal YouTube Twitter Ajuntament Facebook Ajuntament

Cultura i Igualtat descobreixen una placa en commemoració de Margalida Borràs. És la primera dona transsexual mallorquina i va ser executada a causa de la seva identitat de gènere

30 de juny de 2021

Palma, 30 de juny de 2021.- El batle de Palma, Jose Hila; el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, acompanyats per membres de la corporació municipal, han descobert avui a les escales de la plaça Major una placa en memòria de Margalida Borràs, la primera dona transsexual mallorquina, que va ser executada el 1460 a València per la seva identitat de gènere.

L'espai on s'ha ubicat la placa, temps enrere, va ser la Casa Negra –seu de la Inquisició–, tribunal que condemnava persones com Borràs pel fet de ser transsexuals. És la primera placa que col·loca l'Ajuntament de Palma a una dona assassinada per la seva identitat no normativa. Tot i que va ser executada a València, se sap gràcies a la crònica i dietari del capellà d'Alfons el Magnànim, que escriví mossèn Melcior Miralles al segle XV, que era filla d'un notari mallorquí. La família de notaris Borràs està documentada a Mallorca al segle XIV, i sembla que un dels descendents va ser Margalida Borràs. A València, on va ser assassinada, ja té una placa amb el seu nom i els premis d'Igualtat del Casal Lambda porten el seu nom i també anomena la llei LGTBI del País Valencià.

Per al batle, "Som una ciutat plural i justa que treballa per la igualtat, que lluita contra les discriminacions i on totes les persones són benvingudes. Treballam perquè sigui així". Amb aquesta placa "es dona visibilitat a una dona que va patir una injustícia".

"És la nostra obligació fer aquest exercici de record i commemoració de figures rellevants de la història, com Margalida Borràs, força desconeguda a la nostra terra. Des de les institucions tenim un paper clau en la dignificació de la memòria històrica", ha dit el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

La regidora Sonia Vivas ha destacat que "la ciutat de Palma vol ser més inclusiva i representar totes les persones. Per això hem volgut rescatar la memòria de la primera dona trans mallorquina que va ser executada per la seva identitat de gènere." Vivas ha subratllat que "en un moment en què les persones trans se senten amenaçades, des del consistori volem dedicar carrers i racons de la ciutat per a cridar que totes les persones tenen dret a ser qui vulguin ser i qui se sentin que són".

A l'acte hi han assistit també representants de Balears Diversa i el director del Teatre Principal, Josep Ramon Cerdà, que ha cedit la paret on s'ha penjat la placa.

Data darrera modificació: 1 de juliol de 2021

Agenda