Notícies Palma

Segueix el Ple en directe Canal YouTube Twitter Ajuntament Facebook Ajuntament

Model de Ciutat difon els efectes de la protecció que blinda el barri tradicional del Jonquet mitjançant el Pla especial de protecció

5 d'agost de 2021

La regidora de l'Àrea de Model de Ciutat, Neus Truyol, presenta una campanya informativa per a donar a conèixer el Pla especial del barri entre els seus veïns i la ciutadania en general

"Gràcies a les restriccions del PEP del Jonquet s'han pogut començar a aturar alguns projectes que pretenien fer créixer el barri amb més hotels i altres operacions d'especulació immobiliària"

Palma, 6 d'agost de 2021.- L'Àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat posa en marxa una campanya informativa sobre les implicacions que té el Pla especial de protecció del Jonquet, l'eina de planejament que va quedar aprovada definitivament el passat Ple de novembre de 2020 després d'any de tramitació.

"Aquesta figura de protecció patrimonial urbanística és històrica per al Jonquet i per a la ciutat perquè permet blindar el barri tradicional davant possibles operacions immobiliàries de caire especulador que durant anys han amenaçat els veïns. El barri ja havia començat una transformació però hem aconseguit aturar-la".

La regidora ha visitat els vinils informatius que s'han instal·lat a l'edifici dels Rentadors del Jonquet juntament amb el dissenyador encarregat del disseny dels panells, Toni Sorell. Aquests acompanyen els ja existents, que commemoren la declaració de bé d'interès cultural (BIC) el novembre de 2009.

La campanya informativa se centrarà en la difusió mitjançant fulls informatius, de contingut al web i les xarxes socials, i de cara a la tardor la voluntat és oferir visites culturals guiades per a explicar amb més detalls les implicacions del Pla especial.

"Volem que la ciutadania entengui per a què serveix aquesta eina urbanística, que ho puguem explicar en primera persona, i compartir amb la ciutadania l'estima cap al barri i el seu patrimoni cultural i urbanístic tan emblemàtic".

La regidora exposa que les restriccions del PEP recullen les reivindicacions veïnals que durant anys han reclamant i que ara "han permès aturar desgavells urbanístics que pretenia el PP i l'exbatle Mateu Isern al capdavant. Hem escoltat la reclamació veïnal històrica i l'hem feta compatible amb el reconeixement dels drets dels propietaris dels solars. Han estat mesos de negociacions entre totes les parts, mesos de feina tècnica i tramitació administrativa per a donar resposta a les exigències de les administracions que havien d'avalar el Pla, com són la CBMA i Recursos Hídrics. Finalment, després de lluitar molt hem aconseguit el millor Pla especial de protecció per al barri eliminant totalment les possibilitats de macroaparcament i edificació en primera línia", explica la regidora Truyol.

En aquest sentit, la regidora de Model de Ciutat recorda que els anteriors plans pretenien una desfiguració completa de la trama urbana del barri, permetien un creixement de l'edificabilitat, pretenien perforar el talús per instal·lar-hi un aparcament i un centre comercial. "Unes propostes sense cap sentit ni avalades tècnicament. Ara hem aconseguit protegir el gran balcó que té el Jonquet, amb alçades dels edificis que progressivament van augmentat segons s'allunyen de la mar, i creant nous espais lliures. Hem aconseguit una edificabilitat equilibrada i respectuosa amb la declaració de BIC".


Concretament, la regidora fa referència als espais de devora el solar del Teatre Mar i Terra i el solar de Rentadors. A més, el PEP del Jonquet regula els usos equilibrats entre barris i restaurants, i la convivència veïnal amb una normativa de restricció de densitat que limita a 3 establiments cada 100 metres, similar a l'aprovada per a Santa Catalina i els carrers per a vianants.

En relació amb els molins, el Pla especial permetrà fer viable la seva rehabilitació i  podran convertir-se en habitatges o en restaurants, i, per tant, evitar la seva degradació i recuperar-los com a elements patrimonials singulars del barri i la ciutat.

"Gràcies a les restriccions del PEP del Jonquet s'han pogut aturar un parell de projectes que pretenien fer créixer el barri amb més hotels i altres operacions d'especulació immobiliària. Concretament, el bar Cuba va sol·licitar ampliar les seves instal·lacions en dos edificis continguts i el CGU ho va denegar perquè en aplicació del PEP els usos turístics es limiten als edificis catalogats, i aquests no ho eren."

D'altra banda, la propietat d'un edifici amb ús residencial sol·licità un canvi d'ús a turístic i per a ampliar l'edificabilitat dels solars. També va ser denegat en aplicació del PEP del Jonquet.

"Estimam Palma, i per això la protegim i blindam el seu patrimoni urbanístic com és en aquest cas el barri del Jonquet. I aquests casos són el major exemple del que és capaç de fer una regulació urbanística que protegeix l'interès general i el patrimoni de la ciutat".

Data darrera modificació: 12 d'agost de 2021

Agenda