Notícies Palma

Ple en directe Canal YouTube Twitter Ajuntament Facebook Ajuntament

L'Ajuntament comença a aplicar les mesures previstes pel Pla de sequera per a la situació d'alerta

9 de setembre de 2016

Es tancaran les dutxes de les platges a partir de dilluns, s'intensifiquen les campanyes de conscienciació i s'incrementarà l'ús d'aigua regenerada per a neteja i reg

Tal i com ha demanat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, s'està estudiant l'increment de tarifes de forma que es gravin especialment els consums més elevats dels grans consumidors

Palma, 9 de setembre de 2016.- L'Ajuntament de Palma comença a aplicar les mesures previstes pel Pla de sequera per a la situació d'alerta, que ahir va anunciar la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. D'acord amb els indicadors de la situació dels aqüífers, el terme municipal de Palma ha entrat ja en situació d'alerta per sequera.

L'Ajuntament de Palma ja compta amb un Pla d'emergència municipal per a risc de sequera, aprovat en sessió plenària de l'Ajuntament, que preveu les actuacions que s'han de realitzar en aquesta fase. Ja s'apliquen algunes de les mesures des que ens trobam en situació de prealerta; altres mesures més restrictives es començaran a aplicar de forma immediata; s'està treballant per a fer possibles altres actuacions que requereixen obres, inversions o intervenció d'altres institucions.

1. Intensificació de les campanyes de conscienciació: es va iniciar a principi d'estiu una campanya amb el lema "No tudis l'aigua" i s'han repartit milers de fulls informatius entre la població resident i els visitants, s'han col·locat adhesius a banys i dutxes públiques i d'hotels i s'ha realitzat difusió també per webs i xarxes socials. Aquesta campanya ara s'intensificarà i tindrà continuïtat també als centres educatius, on es distribuirà material informatiu i es realitzaran activitats per a infants i joves, emmarcades en el programa "EMAYA a l'escola".

2. Es reprendran els contactes amb els grans consumidors per tal de promoure l'aplicació de mesures d'estalvi. Després d'una primera roda de contactes realitzada entre maig i juny (amb reunions amb IME, AENA, Autoritat Portuària, Centre Penitenciari, IBSalut, IMAS, instal·lacions militars, etc.) es realitzarà una segona trobada per a informar de la nova situació i de les mesures a aplicar.

3. Increment de l'ús de l'aigua regenerada, per als usos permesos, bàsicament reg i neteja (viària, vehicles...). EMAYA ja utilitza majoritàriament aigua regenerada per a la neteja urbana. Per a arribar al 100% es preveu:
a. Projecte de dotació d'aigua regenerada als rentadors de vehicles de Son Pacs i Son Reus, operatiu en els propers mesos.
b. S'ha elaborat un mapa indicant l'àmbit d'abastiment d'aigua regenerada per a usos urbans i neteja de carrers de les boques de reg i càrrega de camions que es troben distribuïdes a la ciutat. S'ha restablert la línia d'aigua regenerada de Bellver, que estava en desús.

4. Reg: des d'aquest estiu els parcs i jardins públics ja es reguen en horari nocturn (de 20 a 8 h).

5. Tancament de les dutxes de les platges a partir del dilluns dia 12 de setembre.

6. Reparació de fuites i millores de la xarxa: EMAYA fa feina diàriament per a actuar de forma ràpida i eficient per a reparar fuites i avaries a la xarxa. A més es realitzen obres per a renovar les conduccions a les zones que més ho requereixen. Aquests dies s'està finalitzant la intervenció de millora de la xarxa al barri de Son Espanyolet i s'iniciarà la renovació completa de la xarxa d'aigua potable del Terreno, per a així prevenir fuites i avaries que suposen pèrdues d'aigua.

7. S'estan estudiant les diferents alternatives tecnològiques de mercat per a la reducció del cabal i la pressió per a aconseguir un estalvi i prevenció de fuites.

8. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha demanat als Ajuntaments un increment de les tarifes d'aigua, per a promoure l'estalvi i poder assumir el cost més elevat de l'aigua dessalada. Des de fa mesos un grup de treball de l'Ajuntament de Palma i EMAYA estudia la modificació de les tarifes per a 2017. Palma ja té unes tarifes progressives que graven els consums més elevats; s'estudia com pujar més les tarifes per als consums excessius.

9. En les properes setmanes es reunirà de bell nou el Comitè de Sequera de l'Ajuntament de Palma, per tal fer una sessió de feina sobre les mesures aplicades i treballar conjuntament de forma coordinada des de les diverses àrees municipals implicades en la gestió i el consum de l'aigua.

Com s'ha exposat, moltes d'aquestes mesures s'han començat a aplicar des d'aquest estiu, atès que Palma es trobava ja en situació de prealerta i així s'establia al Pla de sequera. Per aquest motiu, s'ha fet una gestió de les reserves d'aigua que ha evitat una pressió excessiva sobre els aqüífers. La principal font de subministrament d'aigua de Palma és ara l'aigua dessalada (36%, amb un cost per a 2016 de 8'6 milions d'euros). Els embassaments, que es troben al 32% de la seva capacitat, han proporcionat durant l'estiu només un 15% i en uns dies s'aturarà l'extracció d'aigua de Cúber i el Gorg Blau. Per primera vegada en anys les fonts (de la Vila, Mestre Pere i en Baster) no han pogut donar ni una gota d'aigua, estan eixutes per manca de pluges. La resta d'aigua la proporcionen els pous, que en el cas de l'aigua salobre es tractada prèviament a la potabilitzadora de Son Tugores.

Aquesta gestió de les reserves i el consum d'aigua dessalada ha permès que en un estiu en el qual el consum ha pujat notablement (11% el mes d'agost) la situació no sigui encara de més gravetat i no s'hagi entrat en fase d'emergència. Ara es planifica la gestió de l'aigua per als propers mesos per tal de garantir el subministrament i fer un ús sostenible dels aqüífers.

Davant aquesta situació d'alerta, l'Ajuntament de Palma fa una crida a la ciutadania perquè tots els sectors s'impliquin en l'estalvi i l'ús racional de l'aigua. "L'aigua és molt valuosa i necessària, ara més que mai en tenim poca i ens hem de responsabilitzar del seu ús", ha manifestat Neus Truyol, regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal. "Tots els sectors s'han d'implicar en l'aplicació de mesures d'estalvi, des de l'Ajuntament es treballa intensament per a respondre a la situació d'alerta, però necessitam la col·laboració de la ciutadania, les empreses, les institucions i tots els col·lectius".

Data darrera modificació: 12 de setembre de 2016

Agenda